Ígéret szép szó...

2013.07.03. 00:29

Egy csöppet megkésve ugyan, de íme a Nizzával kapcsolatos infók, amikre a mai adásban nem volt idő.

Nizza.jpg

  • 36. alkalommal rajt/cél város a Tour de France-on, először 1906-ban.

    • Volt itt már Grand Départ: 1981-ben rendezték itt az első szakaszt, akkor Bernard Hinault a világbajnoki trikót cserélte a sárgára a prológ megnyerésével. A rá következő napon két fél-szakaszt bonyolítottak le, az egyiket Freddy Maertens nyerte, a másik pedig egy csapatidőfutam volt, amit a T-Raleigh, így Gerrie Knetemannra került a sárga.

    • Már 1906-ban is járt erre a Tour mezőnye.

  • A Párizs-Nizza célja: minden évben itt ér véget az év első igazán nagy több napos kerékpáros versenye, aminek nem véletlenül „verseny a napba” a beceneve. Eddig 10 olyan bringás van, aki a Párizs-Nizzát és a Tour de France-t is megnyerte, közülük 5-en ugyanabban az évben, legutóbb tavaly Bradley Wiggins. Idén Richie Porte győzött rajta...

Általános

  • 350 000 lakos.

  • A Cote d'Azur fővárosa, egy ökológiai, gazdasági, kulturális, művészeti és építészeti szempontból is forradalminak számító város. Elsősorban a kreativitás, dinamizmus, fiatalság jellemzi, merőben eltér a többi nagyvárostól. Az innováció folyamatosan, és mindenhol jelen van. Egy csodálatos táj szívében kínálja a változatosságát: a történelmi városrésszel, a kultúrával, művészetével, találmányaival, eseményeivel, szabad idős tevékenységeivel, természetével, finomságaival. A turistákat a híres Promenades des Anglais (angolok sétánya), a Baies des Anges földközi-tengerpart, a történelmi városrész kis utcái, a Masséna tér, és egy 12 hektáros park, a Coulée Verte is várja. Összesen 19 múzeum és galéria, csodálatos gyűjteményekkel Matisse-tól Chagallig. A francia és amerikai avangárd művészete legalább annyira megtalálható itt, mint a naiv és az ázsiai művészet.

  • Mondás: Nizza, a rendkívül hűséges.

  • Csak 1860-ban csatlakozott Franciaországhoz, akkor még csak 44ezer lakosa volt.

  • A várossal gyakorlatilag egy nap alatt meg lehet ismerkedni, a varázsát inkább a hangulata és fekvése adja meg.

  • Gasztronómia

    • Pissaladiere: fehér pizzának tartják, hiszen a készítésében nem használnak fel paradicsomot. Karamellizált hagymát, olivát, fokhagymát, szardellát raknak rá.

    • Nizzai saláta: nyers vegyes saláta, hallal és kemény tojással, melybe a hagyomány szerint kerülhet főtt zöldség is, zöldbab, vagy articsóka.

    • Pan-bagnat: egy szendvics, amit egy helyi kenyérből, a pain de campagne-ból készítenek. Nagyjából ugyanazt raknak bele, mint a nizzai salátába, főt tojást, szardellát vagy tonhalat, löentik oliva olajjal, és sosem majonézzel.

    • Socca: más néven farinata, olasz eredetű kenyér-féle, amit már 2000 évvel ezelőtt is ismertek, jellemzően a kenyér helyett is fogyasztják. Állítólag úgy keletkezett a rómaiaknál, hogy egy tengeri viharban a csicseriborsó liszt összekeveredett a tengeri sós vízzel, valaki megkóstolta a masszát, ízlett neki, és kisütötték. Könnyű összetevő: csicseriborsó liszt, só, olivaolaj, só és bors kell csak hozzá.

    • Soupe au pistou: bazsalikomos leves, amibe különböző főzelékfajtákat főznek bele, raknak bele fokhagymát, sajttal megszórják.

  • Különleges még: a nizza szegfű.

  • Hírességek: itt született Giuseppe Garibaldi (méghozzá július 4-én) olasz hazafi és katona, Marie-Gustave Le Clézio, 2008 irodalmi Nobel-díjasa. Ha a sportolókat nézzük: Yannick Agnel és Camille Muffat úszó, Suzanne Lenglen teniszező, akiről pályát is neveztek el a Garroson, Hugo Lloris, a Tottenhem labdarúgó csapatának kapusa.

  • Sport: a futballklub, amelynek új otthona lesz, idén szeptemberre készül el a 35ezres multifunkcionális aréna. Szükség is lesz rá, hiszen a csapat a következő szezonban az Európa Ligában indulhat. Ügyes még a női kézilabda csapat, valamint az úszóklub is sok nagy sportolót adott már a világnak.

  • A virágok és az internet városa (is). Áprilistól novemberig található itt virágpiac.

  • Kultúra: Nizzai karnevál februárban, a Jazz fesztivál júliusban van, könyvfesztivál júniusban. Kortárs nemzetközi zenei fesztivált is rendeznek minden novemberben. Különösen a múzeumai lenyűgözőek: Chagallról és Massénáról már volt szó, de van Modern és Kortárs Múzeuma is.

  • Látványosságok:

    • Promenade des anglais: angol sétány, világhírű tengerpart, benne az angyalok öblével. Eredetileg 2méter széles volt, de egy angol, Reverand Lewis Vay a magánvagyonából kiszélesítette. 1931-ben nyerte el végleges formáját.

    • Massena tér: városközpont, gyakorlatilag innen indul a nizzia karnevál, Nizza óvárósának ó- és újvárosának határán található. André Massénáról nevezték el, aki egy marsal volt, a napóleoni háborúk kiemelkedő vezére.

    • Garibaldi tér: 2ezer négyzetméteres terület, az altemploma eléggé hasonló a Louvre alapjaihoz. 2012 óta ez is a francia történelmi emlékművek közé tartozik.

    • Negresco hotel: Nizza egyetlen palota-múzeuma, több mint 100 éves. 2003 óta számít történelmi emlékműnek. 5 század művészettörténetét foglalja magában. 5Csillagos hotel, a világ legszebbjei között tartjkák számon. Egy sztenderd szoba (június 11-én) 94,168 forintba került a mai éjszakára...Még volt hely, viszont ez egy kedvezményes ár, az eredeti 133ezer volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://tour.blog.hu/api/trackback/id/tr195388690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wandax 2013.07.03. 16:27:46

Sziasztok

Az a kérdésem lenne a Touron annyi minden elhangzik de magáról a főszereplőről a bringáról alig. pl mekkora fogaskerék számmal mennek van e ennek szabálya az első és hátsó agynál mekkora kerék átmérő lehet és fogszám . Vagy ez szabadon választott minden szakaszhoz? Látni az ülés magasságokat gondolom nem csak a magasságukhoz számít inkább a láb alsó poziciója, vagy van erre is szabály hogy hogyan adható le a leg ideálisabban a nyomaték?

Köszönöm válaszotok .

Üdw.: Wandax

Marcipán58 2013.07.03. 18:36:53

Sziasztok!
A mai adás utolsó mondata az volt, hogy milyen boldogság volt nektek Gundel Takács Gáborral együtt dolgozni és remélitek, hogy nekünk is. Nos, NEM! Nem volt az! Gundel Takács a szokásos irritáló hangsúllyal nyomta a szokásos irritáló közhelyeit, mert nem ért hozzá. Minden sportot egyformán közvetít, ő a hivatásos jolly joker, aki mindenhez ért, vagyis semmihez.
Miatta nem maradt időtök tőletek megszokott magas színvonalú, informatív, érdekes adást vezetni.
Ráadásul, mintha meg lettetek volna szeppenve a jelenlététől. Még sok adást terveztek elszúrni az úgynevezett nagy elődökkel? Jó lenne, ha nem.

kzolika 2013.07.04. 00:34:19

Most volt Gundel Taki? De sajnalom, hogy nem tudom het kozben kovetni a kozvetitest!

jahaha 2013.07.04. 23:35:09

En inkabb kedvelem Gundelt, de a tegnapi reszvetele sajnos tragikus volt. Nagyon nem volt kepben, de azert magyarazta a tortenteket. Persze borzaszto kozhelyeket pufogtatott csak, talan akinek ez az elso tourja, annak lehetett erdekes. Nevekre nem emlekezett, az pl. ultra ego, hogy "es volt egy versenyzo aki elesett egy nezo szatyraban, de aztan megvartak". OMG.
Schlecket es Ullrichot egy versenybe keverte, stb. Szornyu volt.
Elore felek Lapajtol. Knezy vszinu nem fog szinvonalban elutni, a 4. vendeget most nem is tudom ki lesz, de felek... Remelem nem Para-Kovacs :(

Sajnos a hozzaertes nelkuli szakertes neha jellemzi a mostani musorvezetoket is, mentsegukre legyen hozva, hogy legalabb tajekozodnak, naprakeszek, jobban is mint Jenoek tettek.
Ilyenkor is sajnalom nagyon, hogy Sipi elment. Igaz minden tortenetet hallottam mar vagy 20szor, meg szemrebbenes nelkul bekamuzta mekkora attetelt hajt xy, es ropteben halandzsaztak ha nem ertettek a riportoknal a kerdest vagy a valaszt :), de o jol kiegeszitette volna a mostani 2 kommentatort.
Rajuk ferne, de talan nem remenytelenek.
süti beállítások módosítása